Tuesday, May 20, 2008

Επιτροπή Εμπόρων Λαϊκής Αγοράς Δήμου Χανίων

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά τις δυο συναντήσεις που είχαμε, οι οποίες ήταν αρκετά εποικοδομητικές και βοήθησαν να ξεπεραστούν πολλές παρεξηγήσεις και δυσκολίες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν.
Τα χρόνια προβλήματα της λαϊκής και των επιχειρήσεων σίγουρα δεν τα δημιουργήσαμε ούτε εμείς ούτε εσείς, άλλα όπως διαφάνηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου μας τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Χαιρόμαστε όμως που καταλήξαμε από κοινού, να προστατεύσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και τους νόμιμους εμπόρους της λαϊκής διότι όλοι πληγωνόμαστε από τις πολυεθνικές και το παραεμπόριο όπου και αν γίνεται.
Θέλουμε ειλικρινά να γνωρίζετε ότι μεγάλο τροχοπέδη στην επικοινωνία μας αποτέλεσε, οι μέχρι πρότινος εκπρόσωποι σας, οι οποίοι δημιούργησαν πολλές φορές προβλήματα στο σύλλογο μας , στα μέλη μας, στους κατοίκους και σε όλη εν γένει την λειτουργία της πόλης μας.
Ωρίμασαν όμως οι συνθήκες και ήρθε η ώρα όλα αυτά να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με αυτούς που τα δημιούργησαν.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σύσταση του σωματείου εμπόρων λαϊκής αγοράς θα αποτελέσει ένα σοβαρό και υπεύθυνο συνομιλητή με όλους τους φορείς που εμπλεκόμαστε στη λαϊκή.

Κύριοι,
Είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μόνιμος και συνεχής διάλογος για την επίλυση όλων των θεμάτων μας. Εκ πρώτης εκτίμησης και μέχρι να συσταθεί το σωματείο σας, σας προτείνουμε κάποιες πρώτες ενέργειες καλής θέλησης.
1) Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων και οι εκπρόσωποι μας στα ηλεκτρονικά μέσα – ημερήσιο τύπο, ραδιόφωνο κ.α. – θα σταματήσουμε κάθε δήλωση μας, περί λαϊκής, εκτός από αυτές που θα υποστηρίζουμε από κοινού, την νομιμότητα, εναντίον των λίγων παρανόμων που απομείναν ,πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση για την απομάκρυνσή ρους.
2) Δεν διεκδικούμε σε καμία περίπτωση την εφαρμογή του νόμου για την αντιστοιχία 90-10 παραγωγών / εμπόρων.
3) Αποδεχόμαστε και τη νομιμότητα των ……. Αδειών της απόφασης 18-5/07 της επιτροπής…… και των 11 ενστάσεων που προήλθαν από αυτήν - παρότι – εγκρίθηκαν εμπρόθεσμα.
4) Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά της Δευτέρας στο χώρου του παλιού νοσοκομείου, όπως μας προτείνατε, όμως σε καμία περίπτωση εντός του ιστορικού αρχαιολογικού εμπορικού κέντρου της πόλη κατά το άρθρο 8 του Ν.2323/95.
Από εσάς θέλουμε να επιδείξετε την ανάλογη καλή θέληση και να:
1) Αποσύρεται μόνιμα κάθε πρόταση για λειτουργία Κυριακάτικης αγοράς σε όλο τον Νομό Χανίων. Γι ’αυτό το θέμα θέλουμε να γνωρίζετε ότι βάση του Νόμου 3557/07 όπως τροποποιήθηκε στο άρθρο 12 παράγραφο 3 χρειάζεται, η σύμφωνη γνώμη των : α) Ε.Β.Ε.Χ. β) Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. γ) Ε.Σ.Χ., φορείς οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν συναινούν εκπροσωπώντας 12,000 επιχειρήσεις – επαγγελματίες βιοτέχνες. Επίσης αυτοί οι φορείς συμμετέχουν και στην έγκριση των αδειών. Υπάρχει άλλωστε και πρόσφατη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου
2) Δεν θα υποκινήσετε ή προτρέψετε ή δεχθείτε καμία νέα άδεια ή αλλαγή από παραγωγική σε εμπορική εμπόρων λαϊκής, είναι ήδη πάρα πολλές που δύσκολα ο Δήμος Χανίων μπορεί να χωροθετήσει. Θα περιφρουρήσετε την λαϊκή σας από οποιονδήποτε δημιουργεί προβλήματα σε κατοίκους, στις περιούσιες τους και στην προσωπικότητα τους, διότι αυτοί χωρίς καμία υποχρέωση σας φιλοξενούν έξω από τα σπίτια τους 50 φορές το χρόνο. Θα αποζημιώνετε από το ταμείο σας κάθε κάτοικο, στον οποίο διαπιστωμένα έγινε οποιαδήποτε ζημιά. Επίσης όταν και εφόσον κάποιοι έμποροι δεν συμμορφώνονται στην κοινή λογική και στους άγραφους νόμους της κοινωνίας μας, υβρίζοντας και φωνάζοντας, να τον απομακρύνεται από αυτή κυρίως για να μην σπιλώνει και να χαρακτηρίζει όλη την λαϊκή.
3) Από κοινού θα παρασκούμε σε όλες τις αρχές ΕΛ.ΑΣ., ΤΕΔΚ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΣΔΟΕ, για την πάταξη του παραεμπορίου και των διαφόρων πλανοδίων λιμαίνουναι το Νομό Χανίων και την πόλη μας.
4) Να επισπεύσετε την δημιουργία του σωματείου σας, όπου με νόμιμες εκλογικές διαδικασίες, να συζητήσουμε μαζί πάντα με το σωματείο παραγωγών. Προς το παρόν, αποδεχόμαστε τη νόμιμη εκπροσώπηση σας από τους Κιοσσέ Βαγγέλη, Κουρουνάκη Βούλα, Μαρκουλάκη Σταύρο.
Ζητάμε από εσάς την πλήρη αποδοχή των προτάσεων μας, οι οποίες είναι σύννομες και λογικές, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος και η σωστή επικοινωνία μεταξύ μας και να εργαστούμε όλοι μαζί για την καλυτέρευση της εικόνας των λαϊκών αγορών.



Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

No comments: