Tuesday, May 20, 2008

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Οι Δήμοι υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν συνεργεία για την κατάσχεση εμπορευμάτων.


Την υποχρέωση των δημοτικών αρχών στην ευρύτερη περιοχή να ενεργοποιήσουν άμεσα τα κλιμάκια ελέγχου και κατάσχεσης εμπορευμάτων που κυκλοφορούν παράνομα από πλανόδιους πωλητές και υπαίθριους μικροπωλητές επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων με ανακοίνωση του.
Η ανακοίνωση γίνεται με αφορμή το γεγονός ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, έλαβε γνώση με θέμα τη ΄΄ Διαδικασία κατάσχεσης Εμπορευμάτων πλανόδιου – υπαίθριου Εμπορίου΄΄. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, αναφορικά με το θέμα τη κατάσχεση εμπορευμάτων, καταστροφή ή διάθεση αυτών που παρανόμως διακινούνται στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

1) Ο Ν.3377/05, άρθρο 11, παρ.1 επιτάσσει κατάσχεση των εμπορευμάτων που διακινούνται στο υπαίθριο εμπόριο παράνομα ή την κατά παράβαση των διατάξεων του Κ.Β.Σ. ή άνευ της σχετικής άδειας από τον κάτοχο πωλητή και εν συνεχεία καταστροφή ή διάθεση για κοινωφελείς σκοπούς.

2) Με την Κ1-1178 Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι σχετικές διαδικασίες κατάσχεσης των ανώτερων περιγραφόμενων εμπορευμάτων.
3) Αρμόδια για την επιβολή της κατάσχεσης όργανα είναι τα ΄΄Κλιμάκια Ελέγχου Λαϊκών Αγορών/Υπαίθριου Εμπορίου΄΄ ( ΚΕΛΑΥΕ) του άρθρου 7 α του Ν.2323/95, η Δημοτική Αστυνομία, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Υ.Ε.Ε.(πρώην Σ.Δ.Ο.Ε.) συνεπικουρούμενα από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου με μεταφορικό μέσο.
Τα κατασχεθέντα εμπορεύματα και τα πλήρη στοιχεία του παραβάτη περιγράφονται σε ειδικό έντυπο ΄΄Πρωτοκόλλου Κατάσχεσης΄΄ βάσει του άρθρου 11 του Ν. 3377/05.

4)Για την εκτίμηση της αξίας των κασχεθέντων προϊόντων σε κάθε Δήμο, συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου ειδική ΄΄Επιτροπή Εκτίμησης Αξίας Κατασχεθέντων Προϊόντων΄΄ , αποτελούμενη από εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Εμπορίου, του Δήμου και της οικείας Δ.Ο.Υ. η οποία εξετάζει και εκτιμά τα προϊόντα το αργότερο εντός (4) εργάσιμων ημερών ανάλογα της δυνατότητας συντήρησης τους.

5) Ο Δήμαρχος επιβάλλει πρόστιμο δεκαπλάσιας αξίας των κατασχεθέντων προϊόντων.

6) Η ισχύς της παρούσας Υπουργικής απόφασης έχει ήδη αρχίσει. Όλοι οι Δήμοι και οι συναρμόδιοι φορείς υποχρεούνται στην οργάνωση και λειτουργία της ανάλογης υπηρεσίας, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και θα ενεργήσει σε κάθε περίπτωση ως ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση ορίζουν.


Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

No comments: