Tuesday, May 20, 2008

ΠΕΡΙ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Χανίων, ενώπιον του κ. Νομάρχη σύσκεψη με τους ακόλουθους φορείς: Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο, Σωματείο παραγωγών, Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων λαϊκής, Διεύθυνση Εμπορίου, τρεις Αντιδημάρχους του Δήμου Χανίων και την Αρχαιολογία.
Το θέμα ήταν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη διόγκωση των λαϊκών του Δήμου Χανίων. Πριν περίπου 10 χρόνια εμφανίστηκαν ξαφνικά γύρω στους 40 εμπόρους βιομηχανικών προϊόντων όπου πήραν τότε άδεια , από την Νομαρχία Χανίων, με την σύννομη γνώμη της Διεύθυνσης Εμπορίου μέσα σε μια νύχτα.
Ο νόμος περί λαϊκών αγορών 2323/95 όπου και τις καθιέρωσε ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει στο άρθρο 8 – αλλά και σε κάθε αναμόρφωση του – ότι οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας θα είναι το 90% και οι έμποροι το 10%. Οι ευθύνες αυτοί που δέχθηκαν και επέβαλλαν όλη αυτή την αναρχία, δεχόμενοι παλλινιστούντες και αθίγγανους σε ποσοστό 50/50 ήταν εγκληματικές. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς λειτουργούν ακόμα και σήμερα παράνομα.
Ο Δήμος Χανίων τον τελευταίο καιρό και μετά την τελική έκδοση αδειών όπου εκκρεμούσαν 2 χρόνια με υπαιτιότητα της προηγούμενης αυτοδιοίκησης και της Περιφέρεις Κρήτης ξεκίνησε να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Όμως κατά δημόσια δήλωση σε τοπικό κανάλι, από τους παράνομους εμπόρους , κάποιος βουλευτής πίεσε για να σταματήσουν τα πρόστιμα προεκλογικά.
Ρωτάμε την ΕΛ.ΑΣ , γιατί δεν επεμβαίνει να απομακρύνει τους παράνομους εμπόρους με σύλληψη και κατάσχεση των εμπορευμάτων τους; Ρωτάμε, τα πρόστιμα που επιβάλλονται θα πληρωθούν από τους παράνομους όπως όλοι οι Χανιώτες πληρώνουμε ή θα εξαφανισθούν;
Όλες οι άδειες των εμπόρων επανεξετάστηκαν και εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν βάση μιας απόφασης του Νομάρχη κ. Κατσανεβάκη από το 2000 όπου κατά το πρωτόκολλο αφορά τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ!!!
Πως αποφάσισε ο Νομάρχης πόσες άδειες πρέπει να χορηγηθούν; Ποιος φορέας συναίνεσε; Γιατί δεν σεβάστηκαν τον νόμο για το 90/10; Ήταν τόσοι πολλοί οι ψήφοι κύριε τέως; Γιατί ενώ εγκρίθηκαν έστω και μετά από 3 χρόνια 43 άδειες, έγιναν 71;
Υπάρχει η λογική κάποιου ότι βοηθάει άπορους συνανθρώπους μας.
Εμείς απαντάμε ότι προτιμάμε να βοηθάμε τους Χανιώτες συνανθρώπους μας, τους ΑΜΕΑ , τους απεξαρτημένους , τους πολύτεκνους Χανιώτες, δίνοντας τους 1 άδεια εμπόρου λαϊκής, όπως προβλέπει ο νόμος.
Η λαϊκή δεν είναι για να πλουτίζουν κάποιοι και να στήνουν μαγαζιά εφ’ όρου ζωής αλλά για να βοηθάμε συνανθρώπους ντόπιους, για λίγο καιρό μέχρι να ξεπεράσουν κάποιες δυσκολίες – χρέη και να επανενταχθούν επαγγελματικά στην τοπική κοινωνία.
Άλλωστε υπάρχουν τόσα άδεια καταστήματα εντός του εμπορικού κέντρου που θα μπορούσαν να τα νοικιάσουν. Όμως ξέρετε, στην λαϊκή δεν πληρώνουν τίποτα και ο έλεγχος από ΣΔΟΕ – ΙΚΑ είναι δύσκολος, ανεπαρκής και αντικοινωνικός – αντιψηφοθηρικός.

Άραγε αν οι πάγκοι πληρώνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΦΟΡΟΥΣ, ΦΠΑ, ΦΟΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 25%, ΦΟΡΟ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΣΥΝΑΦΕΙΑ, ΚΛΕΙΣΙΜΟ 5ΕΤΙΑΣ , ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, θα πουλούσαν φθηνά ή αν οι επιχειρήσεις δεν πληρώναμε όλα τα παραπάνω οι τιμές θα έπεφταν στο 50%
Οι Χανιώτικες επιχειρήσεις στηρίζουμε σημαντικά ιδρύματα όπως ΕΛΕΠΑΠ, ΚΗΦΑΜΕΑ, Εκκλησίες, συσσίτια, συλλόγους αθλητικούς, Ερυθρό Σταυρό, Πυρόπληκτους πρόσφατα κ.α.
Στηρίζουμε κάθε είδους κοινωνικών αναγκών και συνεισφορών της τοπικής κοινωνίας και όχι όπως οι απρόσωπες πολυεθνικές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος και η αφαίμαξη της τοπικής οικονομίας. Αυτά δεν πρέπει να παραγκωνίζονται και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους τοπικούς άρχοντες όπως και η δύναμη της ψήφου μας;
Ως Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, είμαστε υπέρ των λαϊκών αγορών με νομιμότητα. Θέλουμε οι ντόπιοι παραγωγοί και αγρότες μας να μπορούν να πωλούν, φρέσκα και φθηνά χωρίς μεσάζοντες, τα προϊόντα τους.
Όμως ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο εμπορικό τμήμα της λαϊκής διότι συμβαίνουν περίεργα γεγονότα.
Πως κύριοι γίνεται ενώ η επιτροπή αποφάσισε αρνητικά για 11 εμπόρους στις 18-05-2007 και κατά παράβαση του νόμου ότι οι ενστάσεις διεκπαιρεώνονται εντός 15 ημερών, να δίνονται μετά από 3-5 μήνες;
Πως γίνεται κάποιοι, όπου η περιφέρεια και το Υπουργείο Ανάπτυξης γνωμοδοτεί αρνητικά πολλάκις τελικά να παίρνουν άδεια; Πως γίνεται ξαφνικά να εμφανίζονται κάποιοι με ανεργία και να παίρνουν άδεια; Πως γίνεται ενώ έχει 1 άδεια σε οικογένεια να δίνεται και 2η , ενώ ο νόμος ξεκάθαρα το απαγορεύει; Πως γίνεται ενώ υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δικαιούνται να μην παίρνουν άδεια και άλλοι να έχουν όσες θέλουν;
Πως γίνεται συνάδελφοι μας χρεοκοπημένοι από τις πολυεθνικές να μην μπορούν αλλά άλλοι να είναι στις λαϊκές 10-20χρόνια;
Πως γίνεται δημόσιοι υπάλληλοι αντί να διώχνουν τους παρανομούντες , να εισηγούνται μετά μανίας προς περιφέρεια και Υπουργεία την αδειοδότηση τους ξεχνώντας να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη;
Παρακαλούμε και προσκαλούμε όλους τους φορείς, τους βουλευτές και τα κόμματα να πάρουν θέση ενάντια στην παρανομία και υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία, ο σημερινός Νομάρχης, και ο Δήμαρχος και όλοι μας δηλώνουμε ΝΑΙ στην λαϊκή ΟΧΙ στην παρανομία.
Περιμένουμε και τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης των βουλευτών και των κομμάτων

No comments: