Tuesday, May 20, 2008

« ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Προς:
ΤΕΔΚ ΧΑΝΙΩΝ
Κοινοποίηση:
Δήμοι Ν. Χανίων



Κύριε Πρόεδρε,
Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια οι λαϊκές αγορές αποτελούν μέγιστο πρόβλημα για την τοπική οικονομία και το νόμιμο εμπόριο του τόπου μας.
Οι λαϊκές αγορές δημιουργήθηκαν για να μπορούν οι παραγωγοί προϊόντων γης και θάλασσας να πωλούν τα αγαθά τους, χωρίς μεσάζοντες, φρέσκα και σε καλές τιμές.
Το ποσοστό που προβλέπει ο νόμος, 90% παραγωγοί – 10% πωλητές βιομηχανικών προϊόντων, έχει προ πολλού καταστρατηγηθεί και οι λαϊκές αγορές έχουν μετατραπεί σε ανατολίτικα παζάρια πώλησης κινέζικων προϊόντων τα οποία έχουν τις εξής συνέπειες:
1) Παραεμπόριο. α) Πλήττουν άμεσα την Ελληνική βιοτεχνία και όλο το μεταποιητικό κλάδο κλωστοϋφαντουργίας και τις εμπορικές επιχειρήσεις. β) Πλήττουν τις νόμιμες επιχειρήσεις διότι δεν υπόκεινται σε κανένα φορολογικό έλεγχο – λόγω αδυναμίας ελέγχου –με συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
2) Παραοικονομία. Κανένας πάγκος της λαϊκής, οι οποίοι εισπράττουν 2,000-3,000€ κάθε μέρα και περισσότερα τις Κυριακές, δεν αποδίδει κανέναν φόρο, πλήττοντας έτσι όλο τον Ελληνικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας επίσης παρανομίες και διαφόρων ειδών ΄΄προστασίες΄΄.
Γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά τον ΄΄αγώνα΄΄ του Δημάρχου κ. Κεμεσίδη Μανώλη, του Νομάρχη, του συλλόγου μας, του Ε.Β.Ε.Χ. και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Χανίων.
Επίσης μην ξεχνάτε τις δηλώσεις του Δημάρχου περί ΄΄ μαύρων΄΄ εσόδων της προηγούμενης δημοτικής αρχής από τους ΄΄διοικούντες΄΄ της λαϊκής και τις απειλές τους ακόμα και ενώπιον του νομαρχιακού συμβουλίου από τον ΄΄πρόεδρο ΄΄ τους, ο οποίος ποτέ δεν είχε άδεια, είναι φυγόδικος, εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον του και το μόνο που γνωρίζει είναι να εισβάλλει και να απειλεί να προπηλακίζει κατοίκους, ντόπιους επιχειρηματίες, τους ίδιους τους νόμιμους επαγγελματίες της λαϊκής ακόμα και τις αρχές.
3)Τοπικά Προβλήματα. Γνωρίζετε επίσης τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν οι λαϊκές όσο αφορά α) Όχληση των κατοίκων οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν 52 ημέρες το χρόνο μέσα στις φασαρίες, στις βρωμιές, σε κυκλοφοριακό χάος και με ζημιές στις περιουσίες τους. β) Δημιουργούν πρόβλημα στις νόμιμες επιχειρήσεις διακόπτοντας τη λειτουργία τους 52 ημέρες το χρόνο. γ) Δυστυχώς το κράτος αδυνατεί με τους μηχανισμούς που διαθέτει να ελέγξει το ΄΄χάος΄΄ της λαϊκής. Εάν γινόταν συνεχείς και επιμελείς έλεγχοι, κανείς από τους εμπόρους δεν θα δικαιούταν άδεια λόγω πλουτισμού και υπερβολικών εσόδων, όσο για τις δηλώσεις περί φτωχών βιοπαλαιστών που βγάζουν ένα μεροκάματο, αυτές οι εποχές έχουν προ πολλού περάσει για αυτό και η λυσσαλέα αντίδραση τους για το κλείσιμο της παράνομης λαϊκής της Κυριακής και άλλων καθημερινών.
Αν θέλουν αυτοί οι άνθρωποι ας ενοικιάσουν καταστήματα - και είναι πολλά άδεια λόγω της κρίσης που υπάρχει στην αγορά- να στεγαστούν να γίνουν νόμιμοι και να λειτουργούν 6 ημέρες την εβδομάδα, όπως προβλέπει ο νόμος και το ηθικό μας δίκιο για εργασία τις Κυριακές.
Οι νόμιμες επιχειρήσεις πληρώνουν:
1. ΄΄Αέρα΄΄ επιχείρησης – Έξοδα ανακαινίσεων.
2. Ενοίκιο επιχείρησης
3. 25% ως φόρο επιχείρησης
4. Φόρο εταίρων
5. Συνάφεια ανά έτος
6. Κλείσιμο βιβλίων ανά πενταετία
7. Φ.Π.Α.
8.ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοτικά τέλη-φόρους
9. Εργαζόμενους
10. Ι.Κ.Α – Τ.Α.Ε. – Τ.Ε.Β.Ε.
11. Συνδρομές σε αθλητικούς συλλόγους –σωματεία, σχολεία, εκκλησιαστικά ιδρύματα, κοινωφελή ιδρύματα, άπορους συσσίτια κ.α.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι δήμαρχοι, οι κάτοικοι σας και οι νόμιμες επιχειρήσεις της περιοχής σας και όλο το νόμιμο εμπόριο, σας ζητάμε να μην προχωρήσετε στην έγκριση Κυριακάτικων παζαριών, να μην πληγώσετε την τοπική οικονομία, η οποία τόσα πολλά, στον τόπο μας αποφέρει και να σεβαστείτε τον καθημερινό αγώνα μας για επιβίωση απέναντι στις πολυεθνικές και στο παραεμπόριο.
Κύριοι,
Στηρίξτε την τοπική οικονομία, τις νόμιμες επιχειρήσεις, τους εργαζομένους μας δημότες σας και συνεχίστε την προσπάθεια σας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ανάπτυξης των επιχειρήσεων του τουρισμού και το μέλλον των παιδιών μας.

Με εκτίμηση,
Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης
Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν.Χανιών
Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Εμπορικός Σύλλογος Χανίων
Εμπορικός Σύλλογος Σούδας
Εμπορικός Σύλλογος Παλαιόχωρας
Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Οδικού Άξονα

No comments: