Wednesday, May 21, 2008

Προς:Πρόεδρο Πρωτοδικών Χανίων κ. Κυραλαίου Παρασκευή -Πρόεδρο Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Κ. Ποντικάκη Δημήτρη

Χανιά, 05/02/2008



Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων επιχειρεί να διευκρινίσει ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο σε ολόκληρη την Ελλάδα και αφορά στην αμφιλεγόμενη ερμηνεία και εφαρμογή του Ν. 146/1914 αρθ.7 «Περί αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Ν.Δ 4181/1961.
Συχνά παρατηρείται σύγχυση και δημιουργούνται διενέξεις μεταξύ εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαμάχες, λόγω παρερμηνείας του ως άνω αναφερόμενου νόμου, όταν ορισμένα καταστήματα προβαίνουν σε αναγγελία προς το κοινό εκποίησης των εμπορευμάτων τους, δίχως να τηρούν τις προβλεπόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις. οι οποίες είναι :
1. η πραγματική και οριστική παύση των εργασιών ολόκληρης της επιχείρησης
2. η ουσιαστική κατάργηση κλάδου της επιχείρησης και ως προς τα είδη μόνο του κλάδου αυτού και
3. η κήρυξη πτώχευσης του εμπόρου με τελεσίδικη δικαστική απόφαση

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω εμπορικά καταστήματα, ζητούν και παίρνουν άδειες για εκποίηση των εμπορευμάτων τους από τα καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμόδια Δικαστήρια επικαλούμενα την εφαρμογή του άρθρου 7 παρ. 10 του Ν. 146/1914 και τη συγκέντρωση στις αποθήκες τους αδιάθετου εμπορεύματος, το οποίο κατέστη με το χρόνο εκτός ρεύματος και πνεύματος μόδας, το λεγόμενο «στοκ» εμπόρευμα, εμπόρευμα το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό προς τα ομοειδή του και συνεπώς μπορεί μόνο να πουληθεί σε τιμές κατώτερες της αγοράς και του εμπορίου, λόγω ακριβώς της παρόδου της εποχής του. Με τον τρόπο αυτό , εκμεταλλευόμενα τα κενά ενός νόμου πεπαλαιωμένου, ο οποίος αφήνει αρρύθμιστα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκύψει από τις ανάγκες των σύγχρονων εμπορικών δραστηριοτήτων, προχωρούν σε εκποίηση των εμπορευμάτων τους μέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας , αφού δεν έχουν προηγουμένως τηρήσει την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία δημοσιότητας και ελέγχου ( άρθρο 7 παρ. 3 του Ν. 146/1914 , όπως τροποποιήθηκε με το Ν.Δ. 4181/1961).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ο οποίος χρόνια τώρα αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του εμπορικού κόσμου της πόλης, με την παρούσα επιστολή επιδιώκει να αναδείξει το θέμα και να ευαισθητοποιήσει το σύνολο του νομικού κόσμου και της Δικαιοσύνης ώστε να αποσαφηνιστεί ότι μόνο στις περιοριστικά αναφερόμενες στο Νόμο (αναφερόμενες ανωτέρω με αριθμούς 1,2 και 3 ) είναι επιτρεπτή η αναγγελία προς το κοινό εκποίησης εμπορευμάτων και σε καμία άλλη περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ένα τέλος στην παράτυπη αναγγελία εκποίησης «στοκ» εμπορευμάτων, που γίνεται με αδικαιολόγητα διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 7 παρ. 10 του Ν. 146/1914 και αποτελεί σαφέστατα πράξη αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον των καταστημάτων με ομοειδή εμπορεύματα .
Η χορήγηση άδειας εκποίησης των πλεονασματικών εμπορευμάτων σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα και η εκποίησή τους υπό τη μορφή έκπτωσης των τιμών τους , σε χρονικό διάστημα διαφορετικό από αυτό των προβλεπόμενων για όλα τα εμπορικά καταστήματα ετησίων περιόδων εκπτώσεων , επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις, που τηρούν το Νόμο «περί Αθέμιτου ανταγωνισμού» και πωλούν τα εμπορεύματά τους σε κανονικές και όχι εκπτωσιακές τιμές, αφού εύλογα το αγοραστικό κοινό προσελκούμενο από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές θα προτιμά να αγοράσει από τα πρώτα καταστήματα.
Επισημαίνουμε, λοιπόν, σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα ότι : η εκποίηση εμπορευμάτων υπό έκπτωση τιμών λόγω παρόδου εποχής δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των απαριθμούμενων περιοριστικά στη διάταξη του άρθ. 7 παρ. 4 του Ν.146/1914 περιπτώσεων που, κατ’ εξαίρεση , επιτρέπει την με αναγγελία προς το κοινό εκποίηση εμπορευμάτων στις τρεις ως άνω αναφερόμενες περιπτώσεις. Επομένως η περίπτωση των εκποιήσεων υπό έκπτωση τιμών λόγω παρόδου εποχής δεν υπάγεται στον συγκεκριμένο νόμο «Περί αθέμιτου ανταγωνισμού» αλλά υπόκειται σε ιδιαίτερη νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται δηλαδή για τις γνωστές στο καταναλωτικό κοινό «εκπτώσεις», οι οποίες προβλέπονται απ’ ευθείας από το νόμο 3377/2005 άρθρο 14 και διενεργούνται δύο φορές το χρόνο, μία κατά το τέλος του χειμώνα και μία κατά τα τέλη του καλοκαιριού.
Τα ελληνικά δικαστήρια, όλο και πιο συχνά πλέον καλούνται να επιλύσουν τέτοιου είδους διαφορές μεταξύ παραγόντων του εμπορικού κόσμου και προχωρώντας στην ουσιαστική ερμηνεία του άρθρου 7 του Ν. 146/1914 «Περί αθέμιτου ανταγωνισμού», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Ν.Δ 4181/1961 , καταλήγουν στο νομικό συμπέρασμα ότι η αληθινή βούληση του νομοθέτη , το «πνεύμα του νόμου» είναι σαφώς η μη υπαγωγή των εκποιήσεων λόγω «στοκ» στον νόμο 146/1914 αλλά στον νόμο 3377/2005, ο οποίος ρυθμίζει τους κανόνες εξυγίανσης του εμπορίου(ωράρια, εκπτώσεις κ.λ.π) και συνεπώς οι εν λόγω «εκποιήσεις αδιάθετου εμπορεύματος» χαρακτηρίζονται ως «εκπτώσεις» εκτός εποχής και είναι πέρα για πέρα παράνομες και καταχρηστικές. Χαρακτηριστική αλλά και διαφωτιστική είναι η πρόσφατη νομολογία των ελληνικών Δικαστηρίων που έκριναν ανάλογες περιπτώσεις όπως (πρβλ. υπ’ αριθ. 2524/ΑΦ/2006 και υπ’ αριθ. 2659/ΑΦ/2006 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, ως συλλογικός εκπρόσωπος των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας , λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες έντασης και δυσφορίας που δημιουργούνται από το συγκεκριμένο θέμα των ανεξέλεγκτων εκποιήσεων λόγω «στοκ» , το γενικότερο συμφέρον των εμπόρων της πόλης και την γενικότερη ύφεση στην εμπορική κίνηση της πόλης , πραγματοποιεί την παρέμβαση αυτή σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να δώσει το έναυσμα για την ορθή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος , στα πλαίσια της εφαρμογής των νόμων και των αρχών της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και ατέρμονες δικαστικές διαμάχες μεταξύ εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου.

Με εκτίμηση


Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

No comments: