Monday, February 5, 2007

Φορολογικό

Παρακολουθούμε τις τελευταίες δεκαετίες μια άνευ προηγουμένου φορολογική αφαίμαξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
Διάφορα αποσπασματικά μέτρα, ή ημίμετρα από υπουργούς ή υφυπουργούς που χρειάζονται άμεσα έσοδα για κάλυψη των ελλειμμάτων των προϋπολογισμών τους εμφανίζονται και ψηφίζονται μέσα σε μια νύχτα χωρίς προειδοποίηση ή συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις συνέπειες.
Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό, ψηφίζονται και τον επόμενο χρόνο εξαφανίζονται.
Ανάπτυξη σοβαρή και σωστή δεν γίνεται κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ντόπιοι αλλά και ξένοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επενδύσουν, όταν δεν γνωρίζουν σε τι επιχειρησιακό περιβάλλον και κάτω από ποιους νόμους και φορολογικά μέτρα θα αναπτυχθούν.
Δεν υποστηρίξαμε ποτέ να μην φορολογούμαστε ,αλλά όχι έτσι χωρίς προγραμματισμό και με απίστευτη προχειρότητα. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή επιχείρηση πως θα φορολογηθεί σε 1 ή 2 ή και 5 χρόνια. Πως θα υπολογίσει τα έξοδα της μια επιχείρηση όταν δεν γνωρίζει πως θα προγραμματίσει τις πληρωμές της.
Επιτέλους κάποιοι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί πρέπει υπεύθυνα, σοβαρά και σε βάθος χρόνου να σχεδιάσουν ένα μόνιμο και δίκαιο φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις χωρίς νυχτερινές εκπλήξεις.

Προτείνουμε:
- Μόνιμο φορολογικό σύστημα.
- Αύξηση της φορολογικής βάσης.
- Εντατικοποίηση ελέγχων.
- Μείωση συντελεστών καθαρού κέρδους και προσαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες αγοράς.
- Αποδοχή αποσβέσεων σε προϊόντα εποχής – μόδας.
- Κατάργηση του εξωλογιστικού τρόπου – συνάφεια.
- Διατήρηση βιβλίων ΚΒΣ μόνο μια πενταετία.
- Κατάργηση της διαδικασίας κλεισίματος πενταετίας.

No comments: