Thursday, December 24, 2009

Με την ΤΙΜΗ ή και με την ΑΞΙΑ;

ΧΑΝΙΑ 17/12/2009
Με την ΤΙΜΗ ή και με την ΑΞΙΑ;



Εμπορικός Συλλογος Χανίων
Ελ.Βενιζέλου 4 (Μέγαρο Ε.Β.Ε.Χ 3ος οροφος)
Τηλ.επικοιν.:28210-43028

Κύριε Διευθυντά ,


Ο «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ» ΕΦΤΑΣΕ… ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;


Σε συνέχεια απόψεων δημοσιευμάτων για τα κινέζικα μαγαζιά και στην προσπάθεια να ενημερωθεί ο καταναλωτής της Κρήτης και όχι μόνο τι σημαίνει αγορά χωρίς τάξη, χωρίς όρους και κανόνες.
Παραθέτω στοιχεία που έχω συλλέξει τα τελευταία χρόνια.

«Το φαγητό είναι ο ουρανός του ανθρώπου» λέει ένα κινέζικο ρητό. «Τι είδους θεός είναι αυτός;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Τζου Κινγκ στον τίτλο του βιβλίου του, το οποίο εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια και απαγορεύτηκε αμέσως μετά την δημοσίευσή του, αφού παραθέτει σοκαριστικά στοιχεία για την μόλυνση των τροφίμων στην Κίνα. Αντιβιοτικά στο κρέας, εντομοκτόνα ως συντηρητικά τροφίμων, υδράργυρος στο πόσιμο νερό…

Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της έρευνας του Κινέζου δημοσιογράφου και ακτιβιστή που τιμήθηκε με το βραβείο «Letters Ulysses Award» της Aventis Foundation και του Goethe Institute. Δύο ολόκληρα χρόνια ερευνών χρειάστηκε για να εισχωρήσει στον κόσμο των βιομηχανιών τροφίμων και σε αλυσίδες εστιατορίων και να αποκαλύψει ένοχα μυστικά.

«Ήταν πιο επικίνδυνο απ’ ό, τι να κυνηγάει κανείς έναν έμπορο ναρκωτικών!!!» λέει στο γερμανικό «Spiegel» ο Κινγκ .

Στο βιβλίο του περιγράφει το κύκλωμα μιας αδίστακτης μαφίας που δεν την τρομάζει τίποτα. Χαρακτηριστικά, γράφει για την χρήση του άκρως τοξικού εντομοκτόνου DDT προκειμένου να συντηρούνται τα αγγουράκια τουρσί η την χρήση αντισυλληπτικών σε ιχθυοκαλλιέργειες.

Παραθέτει στοιχεία για τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της μόλυνσης στην διατροφική αλυσίδα: 200.000-400.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτή την αιτία, υποστηρίζει ο Κινέζος δημοσιογράφος.








Ένα τρίτο των κρουσμάτων καρκίνου στην Κίνα (τα οποία αυξάνονται τραγικά τα τελευταία χρόνια) είναι από μολυσμένα τρόφιμα, υποστηρίζει.

Ανήξεροι καταναλωτές


Όσα αποκαλύπτει είναι αρκετά για προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή στην Κίνα. «Οι απλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα γι’ αυτά. Αν ήξεραν, θα προκαλούσαν μια επανάσταση. Ο θυμός του λαού δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί.

Για αιώνες στην Κίνα η εξουσία των ισχυρών εξαρτιόταν από το εάν ήταν σε θέση να θρέψουν καλά τον λαό. Οι επαναστάσεις δεν προκαλούνται από πολιτικές διαφορές αλλά την έλλειψη ψωμιού», λέει χαρακτηριστικά.
Το τελευταίο διάστημα, η κινέζικη κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να βελτιώσει την φήμη των προϊόντων της.

Για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2007 υπήρξε ένα είδος διακήρυξης για μια στρατηγική που θα στοχεύει σε αυτό, ενώ οι κανονισμοί για την ποιότητα τροφίμων αυξάνεται κάθε χρόνο. Ακόμα και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση κινεζικά Μέσα Γενικής Ενημέρωσης αναφέρονται πλέον στα διατροφικά σκάνδαλα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2007 ανακοινώθηκε η απαγόρευση εξαγωγών για προϊόντα της Shangai Meilin Food Company, μετά την εύρεση καρκινογόνων συστατικών σε κονσέρβες χοιρινού κρέατος.

Τον περασμένο Ιούλιο η διεθνής κοινότητα είδε έκπληκτη τον διευθυντή της υπηρεσίας για την εποπτεία των τροφίμων και φαρμάκων να οδηγείτε σε εκτέλεση επειδή λαδώθηκε για να δώσει την άδεια κυκλοφορίας φαρμάκων κακής ποιότητας που είχαν θανάσιμες επιπτώσεις σε πολλούς ασθενείς.

Η υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων από Κινέζους αγρότες έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία εκατομμυρίων αγροτών της Κίνας, αλλά επιφέρει αύξηση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε επικίνδυνα επίπεδα στα φρούτα και τα λαχανικά, προειδοποιεί το παράρτημα της Greenpeace στην κινεζική πόλη Guangzhou.

Και στα θαλασσινά;

Στον χώρο της αλιείας, σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη ότι, προκειμένου τα ψάρια να επιβιώσουν στα μολυσμένα νερά πολλών περιοχών, οι ψαράδες αναμειγνύουν στις τροφές τους φάρμακα, κάτι που έχει τραγικές επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή. Η Κίνα αποτελεί παγκόσμια δύναμη στην
εξαγωγή θαλασσινών. Σε πολλές ποσότητες, ωστόσο, έχουν βρεθεί κατάλοιπα καρκινογόνων ουσιών, κάτι που έχει αμαυρώσει σημαντικά την εικόνα της.

Τα περασμένα χρόνια, η ΕΕ είχε θέσει, μάλιστα, προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών θαλασσινών από την Κίνα και οι ΗΠΑ είχαν μπλοκάρει την εισαγωγή κάποιων συγκεκριμένων ειδών.

Στην κορυφή των περιοχών στις οποίες έχει τεθεί απαγόρευση εξαγωγών είναι-σύμφωνα με τους «New York Times»- η Fuqing, ένα από τα πιο αναπτυγμένα βιομηχανικά κέντρα της Κίνας.

Ανάλογες απαγορεύσεις έχουν γίνει και σε περιοχές της Ταϊλάνδης, μιας χώρας που αποτελεί έναν από τους βασικότερους εξαγωγείς θαλασσινών στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ακούσαμε στην αρχή του καλοκαιριού και πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες την ξεφτίλα για εμάς με τα κινέζικα σκευάσματα και στις ομοσπονδίες άρσης βαρών, κολύμβησης, ποδηλασίας, και στίβου. Το πόσο επικίνδυνα για την υγεία των αθλητών ήταν έγινε γνωστό.


Τελειώνοντας το καλοκαίρι αποκτήσαμε το Γάλα Μελαμίνης, αντί να φτιάχνουμε ντουλάπες αποκτήσαμε σκευάσματα και παράγωγα από γάλα: γιαούρτια, μπισκότα σοκολάτας κ.α. Πού πωλούνται αυτά; Έχουμε μηχανισμούς ελέγχων;


Μάθατε αγαπητοί καταναλωτές ποτέ ότι αλυσίδα καταστημάτων με τέσσερα (4)
γράμματα παραπλάνησε (εγώ λέω εξαπάτησε όλους εσάς που το επισκέπτεστε )και καταδικάστηκε ότι πουλούσε χυμούς όχι με φρέσκο χυμό αλλά με χρώμα;!!! Αλλά δεν ανακοινώθηκε ποτέ και έγινε και σε κατάστημα της Κρήτης αυτό.

Πριν δύο χρόνια το Πάσχα παιχνίδι από μεγάλο παιδικό κατάστημα του Ηρακλείου με πέντε (5) γράμματα ανατινάκτηκε και κατάστρεψε παιδικό δωμάτιο η είδηση έπαιξε παντού απουσίαζαν όμως το όνομα του καταστήματος ή η φίρμα του και το ότι το παιχνίδι ήταν κινέζικο!!!


Χρειάζεται κανείς μας άλλα παραδείγματα για να συνειδητοποιήσει ότι δεν έπρεπε να κοιτάξουμε μόνο την ΤΙΜΗ αλλά και την ΑΞΙΑ!!!

Ποιες νέες πολιτικές χαράζει το Ελληνικό κράτος για να μας προστατεύσει από αυτή την εισβολή προϊόντων, παιχνιδιών, εργαλείων, ρούχων, υποδημάτων, τροφίμων κ.α. και της χείριστης ποιότητας που προανέφερα στην χώρα μας;

Ξέχασα! Προσπαθεί το Υπουργείο Εξωτερικών μας ,ο Έλληνας είναι λένε πολίτης της ΕΕ κατά τα άλλα χρειάζεται να εξασφαλίσει visa για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!!! Ενώ η Κίνα κάνει εθνικές πολιτικές επεκτάσεις εγκαταστάσεων και κυκλοφορίας διαμονής σ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Ο εμπορικός «Κίτρινος Στρατός» αυτός αποτελείται από 85000 περίπου πλανόδιους πωλητές, στεγασμένους εμπόρους και αποθήκες εισαγωγής που κάθε μέρα δρουν σε όλες τις πόλεις, τις συνοικίες, τα χωριά της Ελληνικής επικράτειας.

Σας ευχαριστώ


Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

No comments: