Friday, December 11, 2009

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΧΑΝΙΑ 9/12/2009


Kύριε Διευθυντά ,


Μέσα σε ένα χρόνο είδαμε να ανοίγουν 30 νέα καταστήματα κινέζικα στην πόλη μας και αρκετά ακόμη στο Καστέλι Κισσάμου ακόμα και στην Παλαιόχωρα. Με ανησυχία πολλοί συνάδελφοι μας ρωτούν καθημερινά τι συμβαίνει με αυτό "το φαινόμενο ". Διευκρινίζω λέγοντας ότι το φαινόμενο αυτό με τους περίπου 10.000 "επενδυτές επιχειρηματίες" κινέζικης προέλευσης απασχολεί όλη την Ελλάδα και φυσικά οι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουμε αντιδράσει , ενημερώσει βουλευτές – υπουργεία – κόμματα όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα….ΓΙΑΤΙ ?
Κινέζικα καταστήματα
Νόμος 3386/2005 (ΦΕΚ 212Α/23-8-2005).
σας λέω ότι οι υπηρεσίες δυστυχώς και στο νησί δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και επειδή είμαι καλοπροαίρετος πιστεύω ότι το κάνουν λόγω άγνοιας νομικών πλαισίων.
Γιατί μην μου πείτε ότι για την λειτουργία των Κινέζικων καταστημάτων στην Ελλάδα έχουν τηρηθεί οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Πως και υπό ποιες προϋποθέσεις χορηγείται η άδεια εμπορίας;

Ο αλλοδαπός για να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα, πρέπει να πληρεί τις κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Να διαθέτει επαρκείς πόρους, δηλαδή τουλάχιστον 60.000 €, τα οποία θα κατατεθούν σε Ελληνική Τράπεζα.
2. Να συμβάλλει η εμπορία στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.
3. Να κατέχει θεώρηση εισόδου (στο εξής VISA).


Η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής:

Ι. Υποβάλλει στο ελληνικό Προξενείο της χώρας προέλευσής του αίτηση, ότι θέλει να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα, η οποία συνοδεύεται πλέον από οικονομοτεχνική μελέτη.

ΙΙ. Η αίτηση –μαζί με την μελέτη- διαβιβάζεται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας της χώρας μας, που θέλει να εγκατασταθεί.

ΙΙΙ. Η αίτηση και η οικονομοτεχνική μελέτη γνωστοποιείται σε 7μελή περιφερειακή γνωμοδοτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι
της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης της έδρας της Περιφέρειας, της τοπικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Επιμελητηρίου της έδρας της Περιφέρειας.

Η επιτροπή γνωμοδοτεί, εξετάζοντας:
- Την συμβολή της εμπορίας του αλλοδαπού στην τοπική οικονομία,
- Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις,
- Τις επιχειρηματικές εμπειρίες του αλλοδαπού,
- Το ύψος του διαθέσιμου κεφαλαίου και
- Τις επιπτώσεις στην απασχόληση.
Ξέρετε πόσες φορές έχει συνεδριάσει για τα εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν στο νησί μας;;;

ΙV. Αν η Υπηρεσία κρίνει σκόπιμη, με βάση τα παραπάνω, την εμπορική δραστηριότητα, δίνει το πράσινο φως στο ελληνικό προξενείο να εκδώσει στον αλλοδαπό την σχετική VISA. Ωστόσο ακόμη και το προξενείο, πριν το κάνει,
πρέπει να λάβει υπόψη του ενδιαφέροντα κριτήρια, όπως, μεταξύ άλλων, την πλήρη ασφάλιση ασθενείας του αλλοδαπού που θα έλθει (εξασφαλίζεται βάσει διεθνών ασφαλιστικών συμβάσεων, που όμως κοστίζουν αρκετά) και επιπλέον, τους αναγκαίους πόρους τόσο για την διαμονή του όσο και για την ενδεχόμενη επιστροφή του (πέραν των 60.000 €).
Αφού έλθει ο αλλοδαπός στην χώρα, υποβάλλει νέα αίτηση στην Υπηρεσία Αλλοδαπών. Η αίτηση κατατίθεται στον Δήμο που θα ασκήσει εμπορία.

Κατόπιν, ο αλλοδαπός καλείται σε συνέντευξη ενώπιον επιτροπής μετανάστευσης (αποτελείται από 4 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και έναν αστυνομικό), η οποία στην συνέχεια γνωμοδοτεί για την αίτησή του. Την απόφαση για την χορήγηση της άδειας εμπορίας εκδίδει ο Περιφερειάρχης και είναι αρχικά διετούς διάρκειας.

Ο αλλοδαπός μπορεί να ασκήσει εμπορία μόνο στον τόπο διαμονής του, για τον οποίο έχει εκδοθεί η άδεια και μπορεί κατ’ ανώτατο όριο να επεκταθεί η δραστηριότητά του μέσα στον νομό που βρίσκεται ο τόπος διαμονής του και μόνο. Δεν μπορεί να ανοίξει υποκαταστήματα σε άλλους νομούς και δεν μπορεί ο ίδιος να ασκήσει εμπορία σε άλλο νομό.

Όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις απαιτούνται από τα άρθρα 9, 10, 11, 12, 13, 24 και 25 του ν. 3386/2005. Όταν δεν υφίστανται και δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία όπως περιγράφεται ανωτέρω, δεν έχει δικαίωμα ο αλλοδαπός να ασκήσει εμπορία στην Ελλάδα σε κανένα απολύτως τόπο.

Κλείνοντας θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν από 1 χρόνο κατάθεσε επερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής Χανίων κ.Σκουλάκης στα αρμόδια υπουργεία χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα ή συγκεκριμένες απαντήσεις…Φυσικά σε τοπικό επίπεδο έχουμε ζητήσει ελέγχους από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς όπως Υ.Π.Ε.Ε ,Α’ και Β’ ΔΟΥ , Επιθεώρηση Εργασίας , Τμήμα Εμπορίου.

Με τιμή


Ο Πρόεδρος Ε.Σ.Χ
Α΄Αντιπρόεδρος Ο.Ε.Σ.Κ
Μέλος Δ.Σ Ε.Β.Ε Χανίων


Μαργαρώνης Ιωάννης

No comments: