Friday, June 5, 2009

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 4825 ΧΑΝΙΑ 7/3/09




Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κύριοι Πρόεδροι, κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω με την σειρά μου στην σύσκεψη μας αυτή που σκοπό έχει την ενημέρωση σας για τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε Πανελλαδικό αλλά και Τοπικό επίπεδο. Θέλω να σας γνωρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εδώ για να σας παραπληροφορήσουμε ή να κινδυνολογήσουμε ή να λαϊκίσουμε.
Οι δυσκολίες που βιώνουμε εδώ και χρόνια ως Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες είναι πάρα πολλές. Η πίεση που δεχόμαστε από τις μεγάλες αλυσίδες – πολυεθνικές και μη αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο παραεμπόριο είναι τεράστια. Η Μικρομεσαία Επιχείρηση η οποία κυρίως αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες ως αυτοαπασχολούμενη ή με 1,5 εργαζόμενος μέσο όρο δέχεται αυτή την στιγμή όλη την πίεση από την κρίση. Ο στυλοβάτης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών καταρρέει με μαθηματική ακρίβεια. Οι εμπορικές επιχειρήσεις για τον μήνα Φεβρουάριο έχουν πτώση τζίρου 30% με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό ακάλυπτων επιταγών.
Σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε κλείσιμο των αγορών ή των επαγγελμάτων. Όμως ζητάμε από το κράτος να βάλει τέλος στην ασυδοσία της αγοράς από όπου και αν προέρχεται. Δράσεις και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον πριν από 20 χρόνια. Το θεσμικό πλαίσιο είναι απαρχαιωμένο και διαβλητό όσο αφορά την ανάπτυξη των υπεραγορών - πολυκαταστημάτων. Δεν είναι δυνατόν βιοτεχνίες – πρατήρια τύπου Jumbo να ξεφτιλίζουν κάθε αίσθημα δικαιοσύνης και ισότητας της αγοράς βρίσκοντας παράθυρα δυστυχώς και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους υπαλλήλους της. Δεν είναι δυνατόν πολυεθνικές να βρίσκουν τρόπους ώστε να λαμβάνουν άδειες επέκτασης διασύροντας κάθε έννοια κράτους είτε είναι κεντρικό είτε αυτοδιοικητικό. Δεν λέμε να μην "ανοίξουν" ζητάμε από εσάς που κατέχετε την εξουσία να εφαρμόζετε το νόμο και να βελτιώνετε το θεσμικό πλαίσιο υπέρ των τοπικών οικονομιών των κοινωνιών και της απασχόλησης μας.
Όσο αφορά τα ιδιαίτερα τοπικά μας προβλήματα που άπτονται της δικαιοδοσίας των δήμων του Νομού Χανίων βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και καλή συνεργασία με σκοπό την επίλυση τους. Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Παλαιόχωρας – Σούδας και σύντομα Καστελίου και όλες οι ενώσεις επαγγελματιών συνεργαζόμαστε για να έχουμε παρεμβάσεις σε όλο το Νομό Χανίων.
Γενικά όμως όπως γνωρίζετε ο δημόσιος τομέας και εν γένει το κράτος αλλά και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης βραδύτητας ευθυνοφοβίας και πολυνομίας όπου για εμάς είναι απαράδεκτο και ενίοτε καταστροφικό π.χ αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας περνάνε μήνες για να εφαρμοσθούν και δημόσια ή δημοτικά έργα καθυστερούν με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές σε επιχειρήσεις.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου πριν λίγες μέρες σε συνάντηση της με τους υπουργούς κ.Παυλόπουλο και κ.Παπαθανασίου έθεσε τα παρακάτω θέματα προβάλλοντας τα ως επιτακτική ανάγκη για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .
Μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν τα ακόλουθα:

1. Παράταση του μέτρου της περαίωσης των ανέλεγκτων χρήσεων και υπαγωγή σε αυτό και των χρήσεων 2007 και 2008 με παράλληλη αύξηση του αριθμού των δόσεων.
2. Ολοκλήρωση της υλοποίησης των μέτρων για τις πληγείσες εμπορικές επιχειρήσεις από τους βανδαλισμούς του περασμένου Δεκεμβρίου.
3. Αύξηση του ορίου €300.000 υπαγωγής στο σύστημα της αυτοπεραίωσης.
4. Φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων ως «επιχειρήσεων» και όχι ως «φυσικών προσώπων».
5. Μείωση Μ.Σ.Κ.Κ μετά από σχετική μελέτη.
6. Υποβολή και πληρωμή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, ηλεκτρονικά για αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογούμενων (ουρές).
7. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής να ξεκινήσει με την πάταξη του παρεμπορίου και έλεγχοι με προτεραιότητα στο ανεξέλεγκτο υπαίθριο εμπόριο.
8. Κατάργηση του Κ.Β.Σ ή αντικατάστασή του με έναν κώδικα διακίνησης αγαθών.
9. Φοροελαφρύνσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (0-9 άτομα).
10. Άμεση προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την στήριξη του εμπορίου.
11. Επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού.
12. Έλεγχος και κοινωνικός για την διάθεση των 28 δις των τραπεζών στη χρηματοδότηση της παραγωγικής οικονομίας.
13. Διπλασιασμός του κεφαλαίου ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων), για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Επιδότηση και Εγγύηση Κεφαλαίων Κίνησης» και υπαγωγή κατά συνέπεια διπλάσιου τουλάχιστον αριθμού επιχειρήσεων.
Με την ευκαιρία της συνάντησης, η ΕΣΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 και στις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την συνάντηση, ήταν τα κάτωθι:

1. Οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες ΟΤΑ- Προβλήματα από την λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και ιδίως του «παρεμπορίου»- Σύγκρουση αρμοδιοτήτων ελέγχου μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και Δημοτικής Αστυνομίας.
2.Αυστηρή τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για την μεταναστευτική πολιτική- έλεγχος λειτουργούντων καταστημάτων αλλοδαπών.
3.Κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων 2%.
4.Αναλογική καταβολή δημοτικών τελών, για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις.
5.Έλεγχος και όρια αυξήσεων στα ανταποδοτικά τέλη από τους ΟΤΑ.
6.Μείωση των Διοικητικών Επιβαρύνσεων.
7.Συμμετοχή της ΕΣΕΕ στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκληση».
8.Αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τα πολυκαταστήματα.
9.Καλύτερη αστυνόμευση, ιδίως με πεζές περιπολίες στους εμπορικούς δρόμους όλων των πόλεων.
10. Έλεγχος εφαρμογής των νόμων γενικά.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα που υπέβαλε η ΕΣΕΕ, τα οποία αποτελούν ζητήματα πρώτης γραμμής για τον εμπορικό κόσμο της χώρας και αποφασίσθηκε η τακτική επαφή των δύο μερών, για τον έλεγχο της προόδου των σχετικών αποφάσεων. Επίσης, αποφασίσθηκε η από κοινού διοργάνωση ημερίδας, που θα αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις από τη Δημόσια Διοίκηση.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι πολύ σκληρή στο χώρο του επιχειρείν και όσο αφορά τον δικό μας κλάδο η αγορά είναι ελεύθερη χωρίς καρτέλ. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί απέναντι στη λαίλαπα του αμφίβολου ποιότητας κινέζικων προϊόντων. Η κατάρρευση της παραγωγής ελληνικών προϊόντων επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην Ελληνική Οικονομία. Η επιβολή δασμών αλλά και αυστηρών ελέγχων πρέπει να είναι 1η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς οι Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες δεν έχουμε μάθει να μας χαρίζεται τίποτα , το μόνο όπλο που έχουμε είναι η σκληρή δουλειά μας και ο καθημερινός μας αγώνας. Είμαστε αξιοπρεπείς και θα παραμείνουμε έτσι.
Εύχομαι η κρίση αυτή να μας ωφελήσει τουλάχιστον δημιουργώντας σε τοπικό επίπεδο μια καλή επικοινωνία και ένα προγραμματισμό δράσης για την επιβίωση μας αλλά και των νεότερων γενεών.


Σας ευχαριστώ


Μαργαρώνης Ιωάννης

No comments: