Friday, June 5, 2009

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 4829 ΧΑΝΙΑ 9/3/09




Κύριε Βουλευτά, κύριε Αντινομάρχη, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριοι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, κύριοι Πρόεδροι,


Το παραεμπόριο αποτελεί την μάστιγα της ελληνικής οικονομίας και έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο της παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας. Όλες οι πόλεις και τα χωριά έχουν κατακλυστεί από το παράνομο και υπαίθριο εμπόριο είτε πλανόδιου είτε στάσιμου είτε με την μορφή παζαριών και πανηγυριών για θρησκευτικούς ή εμπορικούς λόγους.

Το παραεμπόριο δυστυχώς αντιπροσωπεύει το 1/3 του 30 % της διακίνησης του εμπορίου στην χώρα μας και ο ετήσιος τζίρος του υπολογίζεται σε 5 δις € (ή 12 δις € κατά δήλωση του κ.Κασιμάτη προέδρου ΚΕΕ). Από αυτά περίπου 1,5 δις € είναι φοροδιαφυγή και 1 δις € ΦΠΑ.

Στις παραπάνω απώλειες εσόδων για την ελληνική οικονομία μπορούν να προστεθούν οι διαφυγόντες δασμοί , δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά χαμένες θέσεις εργασίας. Οι παράνομοι μικροπωλητές υπολογίζονται σε 50.000 για την Αττική και 30.000 στην υπόλοιπη χώρα.

Το παραεμπόριο τυπικά απαγορεύεται. Ουσιαστικά όμως οι παράνομοι δρουν ανενόχλητοι εδώ και χρόνια χωρίς να πληρώνουν αυτά που πληρώνουμε εμείς. Να κερδοσκοπούν σε βάρος και να παίζουν με την υγεία των καταναλωτών, του υγιούς εμπορίου, της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

Οι προτάσεις για άμεσες ενέργειες όλων των φορέων και φυσικά του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου συνοψίζονται στα εξής :
1. Η εφαρμογή των νόμων (3377/05, 3557/07 και 3728/08).
2. Η εμπέδωση από τις υπηρεσίες της αρχής ότι ο έλεγχος είναι καθήκον και όχι απλά δικαίωμα.
3. Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με προσωπικό και εξοπλισμό.
4. Η ενεργοποίηση και ο συντονισμός όλων των ελεγκτικών κλιμακίων σε καθημερινή βάση και σε όλη την επικράτεια.
5. Η ριζική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και η διαφάνεια συναλλαγών.
6. Η προστασία του υγιούς επιχειρηματικού και εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και η προστασία του καταναλωτή.
7. Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων, καθώς και των καταναλωτικών οργανώσεων σε δημόσιο διάλογο και σθεναρή υπεράσπιση των κοινών θέσεών μας.
8. Οι διοικητικές ποινές να γίνουν και ποινικές και να εφαρμόζονται αυτεπάγγελτα οι διαδικασίες κατάσχεσης και απέλασης.
9. Τέλος, το κυριότερο είναι ότι απαιτούμε πολιτική βούληση για ρήξη με τα αδιαφανή συμφέροντα, την πάταξη των άτυπων συνδιαλλαγών, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική διάσταση του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται.

Η Πολιτεία έχει θεσπίσει όρους, κανόνες και προϋποθέσεις για την άσκηση υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας μέσω σχετικών νόμων και το πλέον αποτελεσματικό μέτρο είναι η υπουργική απόφαση που αφορά την διαδικασία κατάσχεσης των παράνομων εμπορευμάτων και της καταστροφής ή διάθεσης αυτών σε ευαγή ιδρύματα. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω διόγκωση του υπαίθριου εμπορίου και ουσιαστικά του παρεμπορίου, θέτοντας σε κίνδυνο τις εμπορικές επιχειρήσεις, αποδυναμώνοντας το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο και αδιαφορώντας για την ποιοτική κατοχύρωση του καταναλωτή.

Μας είναι αδιανόητο να δεχθούμε, ότι ανάμεσα στις σύγχρονες κυβερνητικές στρατηγικές ενίσχυσης του εμπορίου θα μπορούσε να σταθεί η διατήρηση και η νομιμοποίηση των παράνομων παζαριών και η διόγκωση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου εις βάρος του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου.

Ο δημόσιος διάλογος για σοβαρά θέματα έχει την αξία του. Ειδικότερα μάλιστα για θέματα στήριξης της ελληνικής παραγωγής, εργασίας και εθνικής οικονομίας. Αρκεί όμως ο οποιοσδήποτε διάλογος να καταλήξει κάπου, να παράγει αποτέλεσμα, να εισάγει θετικά πρόσημα, να δίνει προοπτική ελπίδας, να δημιουργεί όραμα, να θέσει νέους στόχους.

Φοβούμαστε όμως, ότι οι δυνάμεις της αδράνειας, της οπισθοδρόμησης του συντεχνιασμού και του υπερβάλλοντος ζήλου των τοπικών αρχόντων, αλλά και των τοπικών βουλευτών και πολιτευτών όλων των παρατάξεων, που μεριμνούν ώστε να διασφαλίσουν εφήμερα οφέλη, εις βάρος της μεγάλης πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, επιτυγχάνουν και κρατούν τη χώρα σε μόνιμη αγκύλωση και στασιμότητα.

Βλέπουμε καθημερινά, ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από αυτές τις δυνάμεις οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις, ασκούν μια ιδιότυπη τρομοκρατία, την οποία με ευκολία ονομάζουμε κοινωνικό και πολιτικό κόστος.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι, ότι εκπτώσεις στην εφαρμογή των νόμων δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα καμίας Κυβέρνησης με πρόσταγμα τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει οίκτος για τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας και δεν πρέπει να υπάρχει αντίστοιχα οίκτος για τους παράνομους μικροπωλητές και τα οργανωμένα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.

Είναι βέβαιο ότι κάποιοι που ξεβολεύονται θα διαμαρτύρονται. Δεν μπορούν όμως αυτοί οι κάποιοι ολίγοι να κρατούν δέσμια μια ολόκληρη κοινωνία. Μια κοινωνία σκληρά εργαζομένων ανθρώπων που σιωπηρά δέχεται να υπονομεύεται ο υγιής ανταγωνισμός, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη και η ευημερία της από την παραοικονομία, την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή του παρεμπορίου.

Κλείνοντας πρέπει να αναφέρω την συμβολή της νομαρχίας Χανίων στο κλείσιμο της παράνομης Κυριακάτικης λαϊκής στο Δήμο Ελ.Βενιζέλου. Μια παράνομη λαϊκή η οποία λειτουργούσε για 4 ολόκληρα χρόνια. Επίσης πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή του Δήμου Χανίων όπου με πολύ κόπο κατορθώσαμε να απομακρυνθούν οι παράνομοι πωλητές από τις λαικες. Βεβαια εκκρεμούν ζητήματα για το ποιοι κατέχουν τις άδειες και την μη εφαρμογή του νόμου για την αναλογία 90/10.

Ο Δήμος Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει απομακρύνει πολλούς παράνομους πωλητές από την πόλη μας. Αυτό εκτός των άλλων διαμορφώνει και μια καλύτερη αισθητική στο τουρισμό μας και στην γενικότερη εικόνα της πόλης μας. Δυστυχώς άλλοι δήμοι δέχονται το παραεμπόριο από την Παλαιόχωρα μέχρι το Ακρωτήρι. Απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν όπως ο έλεγχος των κινέζικων καταστημάτων και των προϊόντων τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται ότι το 50% των επικίνδυνων προϊόντων για την υγεία μας είναι κινέζικα. 600 δις € έφτασε η εμπορία προϊόντων μαϊμού τα οποία κατασκευάστηκαν στην Κίνα το 2007.

Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας σε αυτή σε αυτή την εποχή της κρίσης να στηρίξουμε δυναμικά τα ντόπια προϊόντα και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Σας ευχαριστώ

Μαργαρώνης Ιωάννης

No comments: