Tuesday, January 20, 2009

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Όπως γνωρίζετε ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων εκπροσωπεί όλες τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Σούδας και τον Εμπορικό Σύλλογο Παλαιόχωρας και Βορείου Οδικού Άξονα.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης λόγω πολλών παραγόντων όπως:
Είσοδος μεγάλων πολυεθνικών.
Παραεμπόριο.
Δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Στο νομό Χανίων δραστηριοποιούνται περί τις 4.000 εμπορικές επιχειρήσεις κυρίως αυτοαπασχολούμενοι και οικογενειακού τύπου. Αυτές οι επιχειρήσεις είναι που διατηρούν ακόμα τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του νομού μας μαζί με τους επαγγελματίες , βιοτέχνες και τους εργαζομένους μας.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς είστε οι ίδιοι επιχειρηματίες και γνωρίζετε τα πολλά έξοδα μιας επιχείρησης. Όμως θέλουμε να τα αναφέρουμε για αυτούς που δεν γνωρίζουν.

ΕΞΟΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

1. 20-25% ΦΟΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
2. 19%Φ.Π.Α
3. ΣΥΝΑΦΕΙΑ-ΠΕΡΑΙΩΣΗ 5ΕΤΙΑΣ
4. ΦΟΡΟ ΕΤΑΙΡΩΝ
5. ΔΕΗ-ΟΤΕ/ΝΕΤ-ΔΕΥΑΧ
6. ΟΑΕΕ
7. ΙΚΑ/ΦΜΥ/ΤΕΑΥΕΚ
8. ΛΟΓΙΣΤΗΣ
9. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
10. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ
11. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ
12. ΜΙΣΘΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
13. ¨ΑΕΡΑΣ¨ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
14. ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
15. ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
16. ΔΑΝΕΙΑ 8-12%
17. ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
18. ΤΣΑΝΤΕΣ / ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
19. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ( ΤΥΠΟΣ , ΕΒΕΧ , ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ,ΤΖΑΜΙΑ, ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ, s/m, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΡΤΩΝ)
20. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΑΘΛ.ΣΩΜΑΤΕΙΑ , ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ , ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ , ΣΧΟΛΕΙΑ , ΑΠΟΡΟΙ κ.α
21. ΣΤΟΚ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ


Όσο αφορά τις πολυεθνικές οι δράσεις μας γίνονται σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο με συνεχής πιέσεις αλλά και δικαστικό αγώνα με σκοπό την συμμόρφωση τους στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό νομικό δίκαιο.
Το θέμα του παραεμπορίου για όλη την Ελλάδα εστιάζεται στο παράνομο υπαίθριο στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο όπου γίνεται και στις λαϊκές αγορές. Στον νομό Χανίων υπήρχε για χρόνια μια πρωτοφανής παρανομία:
Στο ποιοι δραστηριοποιούνται ως έμποροι βιομηχανικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
Κατά πόσο είναι νόμιμη η χωροθέτηση τους.
Κατά πόσο ελέγχονται.

Για τουλάχιστον 4 χρόνια λειτουργούσε εντελώς παράνομα Κυριακάτικη λαϊκή αγορά στο Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου. Η κατάφορη παραβίαση δεκάδων νόμων έλαβε τέλος εδώ και περίπου 2 χρόνια αποκαθιστώντας το περί δικαίου αίσθημα των νόμιμων στεγασμένων επιχειρήσεων. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες ΔΟΥ , ΙΚΑ , ΥΠΕΕ προκαλούσε όλους τους νόμιμους πολίτες των Χανίων. Η όχληση των κατοίκων κατά την μοναδική αργία τους , αυτή της Κυριακής , όπως και των πιστών της παρακειμένου ναού , το κυκλοφοριακό πρόβλημα λόγω του 1k.m παράνομης χωροθέτησής τους είναι σοβαροί λόγοι για την μή επανάληψη λειτουργίας της Κυριακάτικης λαϊκής. Σαφώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε οι συνάνθρωποι μας να μην εργάζονται αλλά ζητάμε όπως και εμείς να τηρούν το 6ημερο Δευτέρα έως Σάββατο. Εάν λοιπόν ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου θέλει λαϊκή μπορεί να την πραγματοποιήσει οποιαδήποτε καθημερινή.
Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι ο νυν Δήμαρχος κ. Κεμεσίδης Εμμανουήλ είναι σε δικαστική διένεξη με τον τέως πρόεδρο της λαϊκής κ. Τζογανίδη για διαφθορά , απειλές , εκβιασμό κ.α.
Ο εν λόγω τέως πρόεδρος διώκεται από τον νόμο , από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων όπως και η επιτροπή της περιφέρειας για πλαστογραφία προκειμένου να λάβει και δεύτερη άδεια (εντός οικογένειας).
Η συμπεριφορά του εν λόγω και των υπολοίπων συναδέλφων του ήταν απαράδεκτη εδώ και χρόνια απέναντι σε εμάς , σε εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης( δημάρχους , νομαρχιακούς συμβούλους , δικαστικούς κ.α) με απειλές και εκβιασμούς.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε για να καταλάβετε ότι η λαϊκή αγορά δεν έχει καμιά σχέση με ότι σκοπό είχε ο νομοθέτης κατά την νομοθέτηση της με νόμο τους κράτους. Βασικές αρχές όπως η λειτουργία 90% παραγωγοί , 10% έμποροι έχουν προ πολλού καταστρατηγηθεί. Η φιλοσοφία της να πωλούνται απ’ ευθύς φρέσκα προϊόντα γης και θάλασσας με σκοπό , αυτές τις δύσκολες εποχές , τη διατήρηση χαμηλών τιμών λόγω έλλειψης μεσαζόντων και τόνωση της αγροτικής μας παραγωγής έχει παρέλθει προ πολλού.
Η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική . Άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν καν Χανιώτες ή ΑΜΕΑ ή άνεργοι εκμεταλλεύονται τη λαϊκή κάνοντας εμπόριο εδώ και 10-20 χρόνια στήνοντας μαγαζιά με μοναδική έξοδο την καταβολή ελάχιστων ευρώ υπέρ της Τ.Α. Κάποιοι δε από αυτούς έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος εκτός πόλης για να επιλέξουν τον ΟΓΑ ως ασφαλιστικό φορέα λόγω πολύ λιγότερων εισφορών.
Στην σημερινή εκλεγμένη νόμιμα διοίκηση των εμπόρων της λαϊκής αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στους κατοίκους των περιοχών που γίνεται όπως και στην αλλαγή συμπεριφοράς. Όμως η αποδοχή συναδέλφων τους οι οποίοι ενώ είχαν ¨κοπεί¨ 2-6 φορές από την επιτροπή αδειδότησης , η αποδοχή παράνομων στις παρυφές ή και μέσα στην λαϊκή μας δείχνει το γιατί η λαϊκή ως θεσμός έχει καταρρακωθεί στην συνείδηση του πολίτη.
Η εμμονή τους να μην ξεκαθαρίσουν μονοί τους όσους δεν έχουν στο ελάχιστο τις προϋποθέσεις για εργασία στη λαϊκή με συνέπεια την διόγκωση της 600-1k.m , επιφέρει συνεχή και διαρκή προβλήματα σε όλη την κοινωνία.
Ζητάμε λοιπόν από εσάς να μην υποκύψετε σε κανενός ειδών πιέσεις με σκοπό την συνέχιση αυτής της τραγικής κατάστασης που έχει περιέλθει στη λαϊκή αγορά προς όφελος κάποιων είτε επί χρήμασι όπως έχει καταγγείλει ο κ. Κεμεσίδης αλλά και κάποιοι από αυτούς σε τηλεοπτική εκπομπή είτε επί ψήφων όπως θα ήθελαν κάποιοι. Κλείνοντας σας επισημαίνουμε ότι ουδεμία Κυριακάτικη λαϊκή αγορά δεν λειτουργεί στην περιφέρεια Κρήτης ή σε άλλο νησί της Ελλάδας.
Σας ζητάμε να στηρίξετε το νόμιμο οργανωμένο στεγασμένο εμπόριο στις δύσκολες πραγματικά αυτές εποχές που περνάμε και που έρχονται.

No comments: