Thursday, January 21, 2010

Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση του ΦΠΑ και επιβολή έκτακτου φόρου ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έκανε γνωστό πως ενεργοποιείται η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, για τον καλύτερο συντονισμό υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι το οικονομικό επιτελείο κάνει τους σχεδιασμούς του για το ενδεχόμενο να υπάρξει απόκλιση από του στόχους του ΠΣΑ, προσθέτοντας πως σε πρώτη φάση θα πάει σε περαιτέρω μείωση των δαπανών.

Σε ερώτηση για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και επιβολή έκτακτου φόρου απάντησε: «Να το πω ξεκάθαρα, να το πω κατηγορηματικά, να το ξαναπώ όσες φορές χρειάζεται. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Αλλά στο ό,τι χρειαστεί, δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ, όπως επίσης και δεν υπάρχει κάποια έκτακτη φορολόγηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο δεν ξεκινάει με τη λογική των πρόσθετων μέτρων. «Ξεκινάμε με τη λογική ότι έχουμε ένα πλήρες Πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο και με βάση αυτό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό αν έχουμε υστέρηση εσόδων για οποιονδήποτε λόγο, θα υπάρξει η αντίστοιχη μείωση των δαπανών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε τον χρόνο στην ανάκτηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των δυνατοτήτων του.

No comments: