Tuesday, August 4, 2009

EΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ


Κύριε Διευθυντά,

Εδώ και χρόνια είναι γνωστό και όλοι το συζητάμε, πως τα «κινέζικα» ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Το πρόβλημα δεν λύθηκε ποτέ, είναι ακόμη εδώ και βασιλεύουν. Πολλοί έμποροι κατηγορούν τους συλλόγους για απραξία και αδιαφορία. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ, πως έχει γίνει κουρελόχαρτο, ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλοδαπών που προέρχονται από εκτός Ε.Ε χώρες, ούτε για τη σιωπή και τον εξευτελισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Το τελευταίο διάστημα όλοι ανεξαίρετα, ακόμη και οι εθελοτυφλούντες διαπιστώνουν τη μαζική παρουσία και εμπορική δραστηριότητα, στεγασμένη ή πλανόδια, Κινέζων πολιτών σε όλες σχεδόν τις πόλεις της πατρίδας μας.
Το φαινόμενο που γιγαντώνεται γεωμετρικά, μέσα από τη διαδικασία, έστω και απλών ελέγχων, φέρνει στην επιφάνεια , σωρεία θεμάτων, που απολύτως απάδουν της νομιμότητας και συνάδουν σε ένα οργανωμένο κύκλωμα εμπορικής μαφίας. Οι, μετά από εντονότατες πιέσεις, έλεγχοι, αποκάλυψαν:

· Λαθραία προϊόντα
· Επαναχαρακτηρισμό ειδών
· Φορολογικές παραβιάσεις ακραίας μορφής
· Ολοκληρωτικές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας
· Αλλαγές ταυτότητας προϊόντων

Και άλλα πολλά. Ο πλέον ανυποψίαστος, αν δεν έχει προβληματιστεί, έχει ακούσει έστω φήμες για:
· Κρατικό δίκτυο εξαγωγής πολιτών και προϊόντων
· Για διαδρομές προϊόντων μέσω Σαν Μαρίνο και είσοδο τους στην ελληνική αγορά ως ράκη (κουρέλια) με σύγχρονα καρτελάκια, διοχετεύονται στην κατανάλωση.
Ο πλέον παθολογικά αφελής, έστω κι αν δεν έχει ακούσει τίποτα από όλα αυτά, έχει μήπως διερωτηθεί, πως γίνεται, κάποιος – όχι γειτονική χώρα, που πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να παραμερίσουμε το ποσό που χρειάζεται, μόνο και μόνο για τα έξοδα του ταξιδιού –Κινέζος συνάνθρωπος να έχει τόσο πλεόνασμα χρημάτων για το ταξίδι της οικογένειας του, την έρευνα αγοράς, την ενοικίαση κεντρικού μαγαζιού, το στήσιμο του, την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του, την αγορά εμπορευμάτων και την ενοικίαση του σπιτιού του ;
Χωρίς γνώση της γλώσσας, της νομοθεσίας κ.λ.π να ανακάλυψε την Κρήτη και να ήρθε, εγκαταλείποντας την χώρα του, που με τέτοια οικονομική άνεση, θα ήταν εξαιρετικά προνομιούχος ; Και γιατί αλήθεια , τόσες χιλιάδες, εκατομμυριούχοι Κινέζοι αποφάσισαν ξαφνικά να φύγουν από την Κίνα και να έρθουν στην Ελλάδα ;
Είναι βέβαιο ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ισχύει κάτι τέτοιο και απόλυτα ο καθένας μας κατανοεί ότι όλοι αυτοί αποτελούν τα βαποράκια μια οργανωμένης κι όχι χωρίς την κάλυψη από το κινέζικο κράτος, επέλασης στις αγορές άλλων κρατών, με σκοπό τον έλεγχο τους. Το ζητούμενο, πλέον, είναι η δική μας στάση, απέναντι σε αυτήν την πρόθεση και την εξελισσόμενη επίθεση. Είναι σαφές ότι ο κάθε μικρός έμπορος, από μόνος του δεν μπορεί να αντιδράσει.
Δεν μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά, ακόμη και μέσα από τον σύλλογο του, αν ταυτόχρονα δεν υποχρεώσει και στηρίξει τον σύλλογο του, να καταδείξει, αποκαλύψει, και καταγγείλει αυτούς, οι οποίοι σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, ανέχονται και διευκολύνουν την κινέζικη επέλαση για την κατάκτηση εθνικών και τοπικών αγορών.
Για να είναι, όμως αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια, για να υποχρεώσει σε αναδίπλωση την κεντρική εξουσία, πρέπει να της αφαιρέσει το άλλοθι, ότι στηρίζει τις επιλογές των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών.»
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι εδώ και λίγες ημέρες υπάρχει μια κινητικότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για να υπάρξει ένας έλεγχος της αγοράς. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα ανακαλύψουν οι υπηρεσίες και οι νέοι έλεγχοι μιας και σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ.Σκουλάκη Μανώλη, στα αρμόδια υπουργεία με τις υπηρεσίες τους δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ως Εμπορικός Σύλλογος Χανίων έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό είτε σε συσκέψεις, ημερίδες, εγγράφως, τηλεφωνικά και ιδιωτικά όλες τις υπηρεσίες, φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτές – κόμματα για το φαινόμενο του παραεμπορίου όπου κι αν συμβαίνει αυτό δηλαδή πλανόδιο – υπαίθριο – λαϊκές – καταστήματα «κινέζικα». Δυστυχώς όμως δύσκολα αντιλαμβάνονται ότι το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο περνάει την μεγαλύτερη κρίση του π.χ 220% αύξηση ακάλυπτων επιταγών , 50% δεν πλήρωσαν Τ.Ε.Β.Ε – Τ.Α.Ε και μείωση τζίρου από 25% έως 70%.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι παραεμπόριο στοιχίζει πολύ ακριβά στην Ελληνική οικονομία , περί τα 5 δις € , ετησίως και φυσικά είναι ο βασικός πυλώνας της παραοικονομίας. Πρέπει ο κρατικός μηχανισμός , η Τοπική Αυτοδιοίκηση , βουλευτές, κόμματα, να συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί οι "καημένοι-φτωχοί" ή "πεινασμένοι" εργάζονται εις βάρος της Ελληνικής οικονομίας .
Η ανοχή μας έχει τελειώσει , δεν αντέχουμε άλλο, δεν μπορεί το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο να πληρώσει άλλους φόρους και από την άλλη να υπάρχει το ασύδοτο παραεμπόριο και οι ανεξέλεγκτες πολυεθνικές.

Με τιμή
Μαργαρώνης Ιωάννης

Πρόεδρος Ε.Σ.Χ

No comments: